REISVERSLAG OKTOBER 2016

We houden jullie hier zoveel mogelijk op de hoogte van het werk in Nepal.

Oktober 2016

We maken ons klaar om te vertrekken.

Op 13 oktober is het zover. Voor de 8ste keer vertrekt er een team naar Nepal.

De laatste voorbereidingen zijn bezig. Materiaal wegen, sorteren, verdelen en inpakken...

 

Team

We zijn met 10.

  • 2 tandartsen: Anita en Christine
  • 2 stomatologen: Julie en Robin
  • 6 vrijwilligers: Linda, Erik, Niels, Rudi, Uschi en Yolande..

 

Doel

  • Opstarten van een "bijhuis" van Medora in Makaisingh, (gebied van het epicentrum van de aardbeving).
  • Bezoek aan de schooltjes in de buurt die gaan instappen in het project.
  • Medische hulp aan plaatselijke bevolking en schoolkinderen uit de buurt.
  • Samenwerken met lokale dokter.

 

de aftelkalender is bijna rond. Materiaal werd verdeeld en gepakt en gezakt vertrekken we donderdagmiddag . Na een lange vlucht kunnen we eerst even terug wennen aan het beeld van de prachtige Himalaya: geen moeilijke opgave. .... Alleen moeilijk uit te leggen welk positief gevoel de mensen je er geven. 

Ter plaatse is men onze komst al aan het voorbereiden zodat we er direct kunnen invliegen....


Donderdag13 Oktober 2016

Klaar voor vertrek in Zaventem

 

Het grootste deel van de groep vertrekt vandaag van Zaventem via Bangkok naar Kathmandu.

De rest van de groep zal zich vervoegen in Makai Singh waar het vrijwilligerswerk in het Dental Camp zal plaatsvinden.

 

Vrijdag 14 Oktober 2016

Aankomst in Nepal

Na een zeer stipte en vlotte vlucht goed aangekomen in Kathmandu. Hier even uitrusten en morgenvroeg vertrek richting Makai Singh.

De fysieke staat van een tandartsenpraktijk in Kathmandu lijkt licht te verschillen van deze in het westen, getuige de foto hieronder.

Zaterdag 15 Oktober 2016

Kathmandu naar Makai Singh

Ziezo, we zijn al in Makai Singh..... juist aangekomen voor het donker werd. Het was een stevige tocht van 4 uur, continu recht omhoog. Het was vreselijk warm, en onze overmoed moest wel betaald worden: we zijn al heel wat rustiger . Maar we haalden het, helemaal boven , met onderweg de mooiste ondergaande zon als gezelschap .Al het materiaal werd in de jeep van het Health Center via de weg naar hier gebracht. Morgen het gerief verder uitpakken want nu is het echt te donker. We hebben onszelf al relatief geïnstalleerd : we hebben een bed en gepoetste douches. We zijn best tevreden met deze  logies. Nog wel wat organiseren. Maar alles komt goed :-)

Zondag 16 Oktober 2016

Voorbereiding dental Camp

Voila, dag 1 gedaan. Normaal gezien zouden er nog geen patiënten komen..... Aan de "voordeur" zat het vol vanaf 9 u.... En wachten maar, zonder een krimp te geven. Velen hadden er al een wandeling van 2-3 u op zitten. Eerst hebben we alles echt grondig moeten organiseren, poetsen, inrichten,...    Er was de openingsceremonie met marigoldbloempjes en toespraakjes voor we er volledig konden invliegen.  Eric, rudi en Niels hebben schitterend werk geleverd met opwaarderen van meubilair en borstels, en uitmesten van overvolle lokalen ,...  Nu is het 18u, de stomatologen Julie en Robin zijn aangekomen, en alles is nu top- ingericht. Morgen zal alles meer gesmeerd lopen, al vlotte het uiteindelijk steeds beter en beter....

Overzicht van de toegepaste behandelingen bij de patiënten:

12 scalen, 7 vulling, 9 extractie.

 

Maandag 17 Oktober 2016

Vandaag werd er weer hard gewerkt. Er werden 60 patiënten behandeld. De organisatie werkt beter en beter! Voor Julie en Robin was het hun eerste dag. Schitterende stomatologen die de 2 tandartsen aanvullen en ook nog eens heel wat bijleren ivm extracties en te gebruiken materiaal. Soms grensverleggend, ook voor de hier werkende jonge en heel leergierige arts. Ongelooflijk werk werd er verricht van 9u tot 18u.

Het logistieke team heeft het hele werkterrein verder onder handen genomen en ook weer hard gewerkt aan herstellingen,... en ze maakten zelfs een zonneluifel om de hitte uit het werkcentrum te houden.  Na het avondeten bij het kampvuur volgt de bespreking van alle werk.

 

Overzicht van de toegepaste behandelingen bij de patiënten

17 scalen, 15 vulling, 1 fluorapplicatie, 60 extracties, 2 GCP-vullingen  en 7 wilden geen behandeling.....

Dinsdag 18 Oktober 2016

 

Vandaag begonnen met een bezoek aan schooltje in Makainsingh. Kindjes werden reeds gescreend en er werd afgesproken om met de te behandelen kindjes naar het centrum te komen. Ons tandenpoetsliedje werd met enthousiasme onthaald. Terug in het centrum eerst heerlijke lunch gekregen en hele rij wachtende patiënten behandeld. Veel bijgeleerd van de super-stomatologen. Veel aangeleerd aan de meisjes van Chitwan en de dokter die hier 2 jaar lang na zijn studies moet werken van het gouvernement.

Ondertussen blijft de logistiek bezig met het opruimen van volgestouwde lokalen zodat die opnieuw een functie kunnen krijgen in functie van de genees-en tandheelkunde. Oppoetsen van onze kabinetten is de dagelijkse afsluiter. Ook dit wordt enthousiast aangeleerd aan de meisjes. Supersfeer aan afsluitend kampvuur. Morgen zullen Julie en Robin "hechtles" geven: velen zullen present zijn, want ze zijn echt gemotiveerd ons werk te gebruiken, mee te dragen en verder te zetten.

 

Woensdag 19 Oktober 2016

Super-les gekregen over extracties en hechten door Julie en Robin gegeven. Eigenlijk voor de gezondheidswerkers opdat zij ook verder kunnen met ons werk als we er niet zijn. Het was zelfs voor ons een heel fijne en leerrijke les, met prachtig uitzicht. Nadien zeer zware werkdag, met heel veel patiënten. We hebben al ons werk niet af kunnen krijgen voor het donker werd...

 

 

Donderdag 20 Oktober 2016

De hele dag weer superhard gewerkt!  Eerst de technische problemen oplossen dat er geen elektriciteit en water waren. Gelukkig is ons logistieke team al vroeg in de weer.

Gestart met een korte les over anamnese door Anita en dan aan de slag.

Alle mogelijke moeilijke extracties bij elkaar, scalen ook met de vleet..... en vullingen.

We proberen zo veel mogelijk GCP-vullingen te leggen in de hoop ze te kunnen opvolgen bij volgende dental kampen.

We probeerden vandaag heel veel kennis van praktijk door te geven aan de dokters en mondgezondheidswerkers. We lieten ze zo veel mogelijk de "lessen" in praktijk brengen en mits wat aanmoedigingen ging dit echt goed!

Het tekort aan water kon niet volledig opgelost worden zonder water te halen in een ander gebouwtje.

Het einde van de dag werd weer netjes gepoetst, ook door de jonge meisjes die dat ondertussen heel spontaan doen. Het is hier nu ongelooflijk spic-en-span , elke dag. We hopen allemaal dat de twee dokters - die hier blijven voor twee jaar - dit op zichzelf kunnen volhouden.

Morgen is voor ons de laatste werkdag.

Vrijdag 20 Oktober 2016

De laatste werkdag was nog superdruk. Alles werd ingepakt en er volgde nog een afscheidsceremonie.Het was echt heel erg aandoenlijk, niet te beschrijven. Het afscheid morgen zal heel emotioneel worden. Deze avond werd gezongen en gedanst voor ons en met ons. Een hele warme sfeer die niet te beschrijven valt.

Zaterdag 21 Oktober 2016

Zeer vroeg opgestaan en om 9 u vertrokken. Geen luxe tocht, schuddend over een verschrikkelijk hobbelige weg richting Gorka. Eerste stop is een schooltje betaald door Stichting Medora . De inwoners moesten het wel zelf opbouwen. De opening was vandaag. Wat we kregen was buiten alle verwachtingen. Er volgde een geweldig feestelijke ontvangst met muziek, dans en toespraken van wel 2 uur. Alles versierd met vele kleuren. Na de lunch vertrek naar Pokhara om daar verder te bekomen van wat een zware, maar zeer nuttige werkperiode was vol voldoening.