De voorbereidingen zijn volop aan de gang. We nemen het maximum aan materiaal mee.


Vrijdag 7 NOVEMBER

 

Op de valreep heeft Anne Van Durme, collega-tandarts die samen met Anita vertrekt, een zeer gesmaakt huisconcert gegeven. Dit reeds voor de 2de maal.

Ook nu weer hartelijk dank aan alle aanwezigen ...een aardig bedrag werd ingezameld en wordt heel nuttig gebruikt, daar ter plaatse

_______________________________________________________                                                        

12-13 NOVEMBER 2015

Iedereen klaar voor een nieuwe missie

 

Vol verwachting - en dit keer ook met wat extra angst voor wat komen gaat - ontmoet de groep elkaar op donderdag 12 november op de luchthaven.
Teamleader Anita, ervaren, gedreven en op alles voorbereid, heeft haar team intussen zoals steeds veilig tot in Kathmandhu gebracht. Op deze vrijdag 13 november is iedereen veilig aangekomen en naar goede gewoonte gelogeerd in het Fuji hotel. De tocht kan beginnen... 


Zaterdag 14 NOVEMBER 2015

Kathmandu

 

Kathmandu is beangstigend kalm.

Benzinetekort en amper toeristen 


15 NOVEMBER

 

Op weg naar Gorkha.

Verslag kwam nog niet tot bij ons, maar enkele foto's van deze tocht en verwelkoming ter plaatse spreken boekdelen...

Het werk kan beginnen... en we wachten op meer nieuws!


16 NOVEMBER

 

Eindelijk bereik in Makaisingh (Gorkha-district)! Heel veeeel werk hier! Oneindig lange rijen patiënten die we niet gedaan krijgen! De eerste patiënten staan al klaar , 30 minuten voor we beginnen. We hebben een absoluut record aan extracties gedaan, bijna aan de lopende band! Tussendoor een vulling met glasionomeer...We werken in het lokale health-center van de regering. Die zag er bij aankomst afschuwelijk vuil uit en we hebben dus eerst veel moeten poetsen . Het was echt alle hens aan dek in de geïmproviseerde kabinetten...


17 NOVEMBER

 

We slapen in 1 grote tent. Het lijkt net als vroeger op kamp. Heel leuke sfeer maar bikkelharde dunne matrassen om op te liggen en geen plaats voor de bagage.

Laatste dag... Jammer, want er is nog zo veel te doen!

De eerste dag was moeilijk werken. De tweede dag ging beter. Het enige probleem: te weinig tolken.

Net als de voorbije dagen staat de rij patiënten in een mum van tijd tot buiten. Heel veel werk. Iedereen druk bezig. Wat een dag...

Hoeveel mensen er geweest zijn weten we niet meer. Maar dat de nood groot is is wel zeker! Velen van hen zijn echt heel arm en zien nooit een dokter of tandarts.

Gerda, de kinesiste, heeft samen met de dokter heel veel patiënten raad kunnen geven en helpen. De  arts is pas aangekomen en blijft hier werken. Aan hem hebben we heel wat medicatie gegeven want er was zo goed als niets aanwezig.


 

Slechts twee van de vrijwilligers zijn naar de schooltjes getrokken omwille van het vele werk hier ter plaatse. Zij zijn erg onder de indruk van de grote armoede. De schooltjes zijn totaal onbruikbaar verklaard, en de lessen gaan door in zinken barakken en in tenten. We komen hier zeker terug en zullen mee investeren  in de opbouw van de school hier.

 

Morgen gaan we hier ondanks alles toch met een heel warm en voldaan gevoel vandaan...

Ondertussen maken Simon en Sofie prachtige filmshots. Veelbelovend voor de film.


18 NOVEMBER


Een laatste impressie uit Makaisingh...


19 NOVEMBER

 

Gisteren toegekomen in Chitwan, in 'the Unique Wild Resort', onze verblijfplaats. We waren blij dat we weer een propere douche en een proper toilet hebben! We zijn de enige gasten. Het toerisme ligt volledig stil, en de resort is speciaal voor ons geopend... Zo jammer en zo moeilijk voor de bevolking die het na de aardbeving nog steeds heel moeilijk heeft. We zijn vandaag ook al naar het centrum getrokken om alles een beetje in gereedheid te brengen. We waren blij verrast: alles blinkt als een spiegel! Alles was ook perfect georganiseerd. Dit geeft het goed gevoel dat het centrum goed loopt.

Verder splitsten we ons in twee groepen.

Enkelen gingen naar de lokale vrouwengroep waar hen geleerd werd armbandjes te maken die we in België verkopen. Hiervoor krijgen ze een kleine vergoeding. Heel enthousiast en met veel uitleg met handen en voeten lukte dit na een tijdje heel goed! De "productie" kwam goed op gang en zal morgen verder gaan.


De tweede groep trok naar een school (Gawai Secondaryschool)die al enige tijd in het Medora-programma zit. Alle kinderen (400) kregen er een mondonderzoek. De tandartsen waren, alweer,  blij verrast door de enorme vooruitgang: het werk van 6 jaar werpt duidelijk zijn vruchten af.

Morgen wordt weer een drukke dag. "Geselecteerde" kinderen en een vrouwengroep komen naar het centrum voor behandeling . We zijn  tot besluit gekomen dat het hier goed draait en het health-center in goede handen is. Het lijkt ons daarom misschien tijd om in de komende jaren mogelijk naar andere streken te trekken waar grotere noden aan gezondheidszorgen zijn om er hopelijk dezelfde resultaten te bekomen... 

Schoolbezoek in Chitwan, ontroerend als altijd...

                  _

 

Ook hier Sofie en Simon in actie...

                  _

 

en de avond die valt in Chitwan...


 

 

Na een beetje radiostilte een kort  en laatste stukje verslag uit Chitwan waar er weer een paar werk-dagen achter de rug zijn.

Ook hier zijn we aan de laatste dag gekomen...Deze laatste dag in het CHC kwamen nog een twintigtal kinderen  langs. Slechts één extractie was nodig. Voor het overige werden voornamelijk vullingen gelegd. Ook heel wat volwassenen uit de buurt kwamen deze keer langs zodat de dag  alweer ruim "gevuld" was...

Ondertussen werkte de vrouwengroep enthousiast verder aan de juweeltjes. Er is een mooie collectie gemaakt die thuis in het kader van Music For Life zal verkocht worden. Drie maal steun voor Nepal: we kochten de kraaltjes daar ter plaatse, de vrouwen kregen een kleine vergoeding en de opbrengst van de verkoop gaat naar Medora.

Na de gebruikelijke afscheidsceremonie met een "diploma" voor elk moeten we alweer afscheid nemen.

                            

Het werkverslag is rond.  Tot volgend jaar...