DENTAL CAMP NOVEMBER 2017

Vrijdag 10 november

 

Robin en Julie, de twee stomatologen, vertrekken al één dag eerder naar Nepal dan de rest van het team. Zij zullen alles in Makaisingh klaar zetten om het dental camp bij de aankomst zo vlug mogelijk te kunnen starten. 

 

Zaterdag 11 november

 

De overige teamleden staan klaar om te vertrekken in Zaventem. Het wordt een lange reis, de vlucht gaat over Bangkok.

 

 

Zondag12 november

 

Goed aangekomen in Kathmandu na een lange vlucht! Zoals altijd krijgen we een warme ontvangst met een bloemenkrans. Van de luchthaven vertrekken we onmiddellijk met de jeep richting Makaisingh. Dat was een rit van 5 uur met veel bochten. We zijn dan ook blij als we aangekomen zijn want wagenziekte speelt sommigen van ons wat parten. Wij overnachten vandaag onderaan de voet van de berg waarop Makaisingh gelegen is. Morgen wandelen we die naar boven. Julie en Robin zijn ondertussen al goed aangekomen in Makaisingh!

Maandag 13 november

 

We moeten een stevige klim doen om in Makaisingh te geraken. Bij onze aankomst zijn Julie en Robin al aan het werk. Ze hebben al een tandtransplantatie kunnen doen. In de namiddag kunnen we allemaal beginnen te werken.

Na het werk vindt de officiële openingsceremonie plaats: een warme ontvangst zoals altijd met veel bloemenkransen...

Dinsdag 14 november

 

 

Het wordt een drukke dag vandaag!

Er komen zowel schoolkinderen als volwassen patiënten langs vandaag.

We kunnen veel extracties, vullingen en scalingen doen.

Woensdag 15 november

 

Vandaag hebben we vooral de kinderen verzorgd die gisteren niet aan de beurt kwamen. Er komen nu minder volwassenen omdat er op 26/11 regionale verkiezingen zijn en dat houdt iedereen hier bezig. We hadden daardoor iets vroeger gedaan met het werk. Zo hebben we de kans gehad om  een mooie wandeling te kunnen maken in de omgeving met een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen! Voor het avondeten hebben ze hier speciaal voor ons frietjes met mayonaise klaargemaakt, lekker!!!

donderdag 16 november

 

Na een ochtendsessie yoga met een adembenemend mooi zicht op de bergen kunnen we er weer tegenaan! In de voormiddag rijden we met de jeep naar een school op een half uur rijden van het centrum. Het wordt een hobbelige en heel stoffige tocht. Er zijn 450 kinderen in deze school. We geven er poetsinstructie in groep en doen het tandenpoetslied. De oudste jongens krijgen een T-shirt voor de sportles. In de namiddag behandelen we in het centrum nog enkele kinderen en verder heel veel volwassenen. Jammer genoeg kunnen we ze niet allemaal behandelen omdat het al donker wordt en deze mensen nog ver moeten stappen eer ze thuis zijn.

Vrijdag 17 november

 

Robin en Julie, de twee stomatologen geven deze morgen theoretische lessen over dentaal trauma, infecties en nabloedingen. Zowel de Nepalese tandartsen en artsen als het Belgische team volgden de lessen met veel enthousiasme. De lessen gingen buiten door, ook vandaag met een helder zicht op de bergen. Na deze lessen konden we weer heel wat volwassen patiënten behandelen. Wick en Daan uit Nederland die het team vervoegen om een documentaire over Medora te maken, bakten als verrassing voor Robin en Julie overheerlijke pannenkoeken als dessert bij de lunch. Want met pijn in het hart moeten we na de lunch afscheid nemen van Robin en Julie die terug naar huis keren. Ze hebben ook dit jaar weer prachtig werk geleverd!

Namiddag werden al de patiënten verder verzorgd. Zoals elke dag wordt na het werk alles weer netjes opgekuist. Morgen hebben we een rustdag, het is dan "zondag" in Nepal en dan is het centrum gesloten.

groepsfoto van het hele team

Zondag 19 november

 

De dag begon met het afscheid van Wick, Daan en Deependra. Dan staan er al patiënten te wachten. In de voormiddag is het nog vrij rustig, maar dan lijken de mensen weer uit de hele omgeving toe te stromen. Het werk verloopt heel vlot, ook al hebben we niet veel tolken. We zijn net op tijd klaar om samen naar de prachtige zonsondergang te gaan kijken! Het zicht is weer adembenemend!

Erik heeft in het dorp geholpen bij het bereiden van een heerlijk diner.

Maandag 20 november

Vandaag vertrekken ook Hanne en Pascale terug naar Kathmandu.Het team is dus weer wat kleiner maar toch hebben we nog goed kunnen werken.

In de namiddag sluiten we het dental camp af en ruimen we alles weer op.

We zijn blij dat alles goed verlopen is en dat we weer heel wat goed werk hebben kunnen verrichten!