Tandartsen Christien Bernaerts, Jonathan Loa, Julie Broos, Liene Wouters, Karolien De Mazière, Sander Pinte, Liesje Peuters en vrijwilligster Dorien Sterkendries vertrekken op 18 maart voor het eerst naar Nepal. Ze kunnen niet wachten om eraan te beginnen en zullen werken van 22 tot 27 maart.


Goed vertrokken in Zaventem op woensdag 18 maart om 21u10

En ondertussen ook al wat energie aan het opdoen in tussenstation Abu Dhabi


Op vrijdag, op World Oral Health Day, aangekomen in Chitwan. 

Zaterdag 21/03 zijn we langsgegaan op een internaat in Chitwan. We hebben de kindjes die daar verbleven enthousiaste hygiëne- en poetsinstructies gegeven :)

In de namiddag hebben we controles uitgevoerd en genoteerd wat er nog moet behandeld worden. Daarna hebben we samen met de kindjes het tanden-poets-dansje gedaan. Natuurlijk stonden ze ook te springen om ons een dansje aan te leren.


Zondag 22/03. Vandaag zijn we naar Madi vertrokken, daar troffen we een klein hutje zonder muren en een kleine ruimte van 8m2 aan. Die kleine ruimte gebruikten we als operatie kamer voor de extracties. Bij aankomst waren er twee patiënten en een paardenkop maar al snel stroomde de massa toe.

Alle patiënten werden gescreend en uitgelegd hoe te poetsen. Indien nodig werd er handmatig gescaled (uit gebrek aan elektriciteit) en werden de nodige tanden geëxtraheerd. Tweede werkdag geslaagd)


Maandag 23/03: we komen aan op een plek lijkende op Bokrijk: zandwegen, strooien daken, lemen muren,... Dit was eeen dorpje in de jungle nabij de Indische grens. We werden verwelkomd in het lokaal medisch centrum met een traditionele ceremonie. Daarna gingen we opnieuw aan de slag. Ditmaal hadden we iets meer ruimte namelijk een aparte ruimte voor screening en preventie assistentes voor individuele instructies. Binnen deden we de extracties en reinigingen met EMS, dit ging veel vlotter dan voorheen, tot er  één van de twee machines stuk ging... Ondanks de vele extracties vonden we het toch jammer dat we niet iedereen hebben kunnen helpen volgens de regels van de kunst in België.

De communicatie is niet vanzelfsprekend maar gelukkig hadden we een heel enthousiaste chauffeur/vertaler die dit heel wat makkelijker maakte voor ons.


Dinsdag 24/03: Vandaag hebben we in het Health Center gewerkt voor de mensen van het dorp.

Hieronder enkele sfeerbeelden.


FOTOVERSLAG VAN DE GANSE PERIODE