Inleefreis Medora 2017

 

Maandag 3 april 2017 vertrok er voor het 8e jaar op rij een Belgisch team naar Nepal. Dit jaar bestaat de groep uit 18 tandartsen en vrijwilligers.

Na een bijzonder vlotte reis kwam iedereen goed en wel aan in het warme Kathmandu. De ontvangst in Nepal is zoals altijd heel hartelijk.

Op de tweede dag in Kathmandu moest iedereen vroeg opstaan voor een ochtendvlucht rond de mount Everest. Het was een unieke en onvergetelijke ervaring en leverde prachtige beelden op.
Het vervoer met de wagen naar het Health Center in Chitwan was zeer moeizaam. De gewone weg was opgebroken wegens wegenwerken, dus werd er een andere weg genomen via een bergpas tot 2400 meter hoog. Het was een zeer hobbelige rit van meer dan 10 uur met veel haarspeldbochten, maar wel een prachtige natuur met veel Rhododendronbomen. De bagage in een andere wagen heeft er jammer genoeg nog zo'n 4 uur extra over gedaan. Het was een lange tweede dag!

 

In het Health Center werd iedereen op de derde dag warm ontvangen. Het bezoek aan de school was hartverwarmend met een optreden van de kinderen in samenzang met de leerkrachten. Er werden schriftjes en potloden uitgedeeld voor de kinderen. Het is nu vakantie, het nieuwe Nepalese schooljaar begint over 2 weken.

 

De volgende dag werd er hard gewerkt in het centrum. Naast de schoolkinderen meldde ook de lokale bevolking zich voor tandheelkundige behandelingen. De neus-, keel- en oorarts die meereist onderzocht zowel in de school als in het centrum veel kinderen en volwassenen. De vrouwengroep maakte voor Medora 100 armbandjes. Zij kregen van Medora een naaimachine waar ze erg blij mee zijn.

 

Op de 5e dag werd er voor de eerste keer een internationale meeting voor tandartsen georganiseerd door Medora. Er waren 16 tandartsen: 9 Nepalese, 6 Belgische en 1 Nederlandse. Het onderwerp van de meeting ging over preventie: 'Pushing boundaries in dentistry'. Het was een fijne samenwerking!