Dental Camp 10-14 april 2018 in Yauralitar

Met Julie, Karolien, Hannelore, Liene, Christien, Astrid en Julie

 

 

 

Dag 1: 10 april

 

Na onze trekking naar Mardi Himal starten we met ons dental camp in Yauralitar. Yauralitar is een klein bergdorpje op een tweetal uur rijden van het CHC. Al het materiaal wordt naar boven gereden met de medorajeep. Zelf mogen we plaatsnemen in een safari jeep, dat dit niet het ideale voertuig is, merken we al snel wanneer we worden tegengehouden door de politie. Ons voertuig is niet veilig genoeg op de openbare weg... vreemd genoeg mogen we toch verder rijden nadat de politie het rijbewijs van onze chauffeur in beslag neemt. Na een hobbelige rit komen we aan in de school waar we traditioneel met bloemen worden ontvangen door de schoolkinderen. We richten2 klaslokalen in als kabinet en 2 klaslokalen gebruiken we als slaapzaal. Na opzetten van al het materiaal en onze eerste lokale dal bhat starten we met ons dental camp. We zien vandaag 53 patienten waarvan het grootste deel schoolkinderen. Onze 2 vrijwilligers, Julie en Hannelore, geven de poetsinstructies en nadien komen ze in het 2e kabinrt voor reiniging, vulling of extractie. Ondertussen heeft Astrid, de huisarts, plaats genomen in de lokale Healthpost. Samen met de 2 healthofficers zag ze vandaag ongeveer 40 patienten met problemen gaande van een hoestje tot lepra en tbc. Een drukke geslaagde eerste dag dus!

 

 

 

Dag 2: 11 april

 

Onze dag begon rustig om 9u30 met een 3 tal wachtende patiënten. We konden rustig op gang komen en alle nodige zorgen toedienen. De voormiddag vloog voorbij en we gingen bij onze lokale kokkin weer een heerlijke dal bhat eten. Onze pauze was echter van korte duur want ondertussen was er heel wat volk toegestroomd! We zagen vandaag 51 patiënten waaronder mensen die  ongeveer 3,5 uur hadden gewandeld om hier te geraken! We sloten onze werkdag vandaag speciaal af... omstreeks 15u30 werd het plots heel donker. We werden getrakteerd op immens onweer met bijhorende regen/hagelstorm. Terwijl we de hand legde aan onze laatste patienten voelden we de regendruppels en hagelbollen binnenwaaien (de ramen hebben geen glas in ons lokaal). Met zeilen en doeken probeerde heel het team al het materiaal af te schermen. Na een uur ging de storm liggen en konden we aan de opkuis beginnen! Speciale afsluiter van weer een drukke dag!

 

 

 

Dag 3: 12 april

 

Na de storm van gisteren dacht Deependra dat het een rustige dag ging worden omdat alle boeren op hun land zouden werken. De dag begon ook rustig dus we begonnen dan ook met het opruimen, schoonmaken en ordenen van de trays en rolmeubels voor een logischer systeem van werken. Onze rustige dag bleek echter niet zo rustig te zijn en al snel stroomden de patiënten toe. Met 60 patiënten werd dit uiteindelijk onze drukste dag en pas om 17u30 sloten we de deuren! Gelukkig hadden we nog  energie over voor het afscheidsfeestje van Julie, Hannelore en Suwan (de nepalese tandarts) die de dag erna vertrokken. Het werd een toffe dansavond met een mix van Belgische en Nepali muziek!

 

 

 

Dag 4: 13 april

 

Onze voormiddag was alweer heel rustig met slechts 13 patienten. Hierdoor hadden we wel tijd om Suwan, Julie en Hannelore uit te zwaaien. Met een kleine afscheidsceremonie met zelfgemaakte pannenkoeken namen we afscheid. De dag verliep verder rustig tot half 3 ongeveer toen er plots een 20tal patiënten kwamen opdagen. Terug druk aan het werk dus! Na onze opkuis hadden we gelukkig wel nog tijd voor een avondwandeling door het prachtige heuvellandschap. In het dorp herkennen de bewoners ons ondertussen al en worden we overal begroet! Voor het avondeten had het team nog een verrassing voor ons: zelfgemaakte frietjes met kip! Leuke afsluiter voor onze laatste avond die toevallig ook samenvalt met Nepalees nieuwjaar!

 

 

 

Dag 5: 14 april

 

Happy Nepali Newyear! Hoewel het hier precies niet heel fel gevierd werd, kregen we toch vaak Happy Newyear te horen! Vandaag laatste werkdag, omdat het nieuwjaar is en zaterdag rustdag verwachtten we niet veel volk. Vandaag kwam onze voorspelling wel uit en zagen we slechts 6 patiënten in de voormiddag. We begonnen op de middag dan ook al op te ruimen en na de laatste dal bhat reden we met de jeep terug naar het health center. We namen afscheid van heel het team en genoten van een mooie zonsondergang in Sauraha!